Land
de nl ch it fr uk lu gr pl Gartenbau-Versicherung in Europa

Miljoenen schade in Duitsland en Nederland

Een enorme koudegolf met zware sneeuwval heeft sinds het eerste weekend van februari aanzienlijke schade toegebracht aan kassen en gewassen in de noordelijke helft van Duitsland en in Nederland. In de eerste week heeft Gartenbau-Versicherung  al ongeveer 300 schades door sneeuwdruk geregistreerd. En dit aantal zal waarschijnlijk nog aanzienlijk stijgen. Er zijn ook drie grote schades met volledig ingestorte kassen gemeld.

"Een degelijke raming van de totale omvang van de schade is op dit moment nog niet mogelijk, omdat de sneeuw eerst moet dooien voordat alle schade in kaart kan worden gebracht", zegt Manfred Klunke, het bestuurslid dat verantwoordelijk is voor de schadebehandeling. Er kunnen echter tot 1.000 bedrijven worden getroffen en de totale schade  kan oplopen tot een bedrag van meer dan een miljoen euro.

Voor zover mogelijk zijn al vele bedrijven bezocht om een eerste indruk te krijgen en ondersteuning bij de reparatie aan te bieden. Klunke prees de grote bereidheid van de verzekerde bedrijven om de omvang van de schade te beperken door preventie- en noodmaatregelen. "Onmiddellijk na de aankondiging van de extreme weersomstandigheden kregen wij telefoontjes van telers die wilden weten hoe zij hun bedrijf konden beschermen. En ook na het begin van de sneeuwval stonden velen in nauw contact met ons om schade te voorkomen of te beperken", vervolgt Klunke en dankt de betrokkenen hiervoor.

De belangrijkste tip bij verwachtte sneeuwval is nog steeds om heel snel te reageren en voordat de sneeuw begint te vallen de energiebesparende maatregelen op te schorten, schermen te openen en de kas vroegtijdig te verwarmen zodat de sneeuw goed afgestookt kan worden.

Doelgericht aangebrachte stempels en steunen kunnen helpen om het risico op instorting te verminderen. Want in het geval van sneeuwverstuivingen, en bevroren goten is er vaak niet veel meer dat kan worden gedaan, zei hij.

"Wees in ieder geval niet bang om ons  om advies te vragen als er bijvoorbeeld schade aan uw gewassen dreigt door gebroken ruiten en u dit toch wilt voorkomen. We geven de kennis binnen ons team en onze jarenlange ervaring in regio's met zware sneeuwval graag door", besluit Klunke.

 

Zeer massieve en compacte sneeuw drukte op deze kassen in Duitsland, nabij M√ľnster. Dit leidde tot aanzienlijke glasbreuk en uiteindelijk tot het instorten van grote delen van de constructie.

up